Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτισμός

Μίλησε στην εκπομπή “ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM”

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Μανώλης Γλέζος στον “Επικοινωνία FM”

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής συνεχίζει να εκπέμπει κάθε Κυριακή, 10 με 12 το πρωϊ, μέσα από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 Fm, το ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Την Eπιμέλεια – Παρουσίαση έχουν οι κ.κ. Γιώργος Γλωσσιώτης, Φρόσω Παυλίδου, και Δημήτρης Πολίτης.

Στην πρεμιέρα του τρίτου κύκλου εκπομπών οι συντελεστές της εκπομπής είχαν τη μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενήσουν τον Μανώλη Γλέζο. Τον ήρωα της εθνικής αντίστασης  που στα 19 του χρόνια, μαζί με τον αξέχαστο Απόστολο Σάντα, τη νύχτα της 30ης Μαΐου 1941 κατέβασε από την Ακρόπολη τη σβάστικα του Γ΄ Ράιχ για να μη μολύνει τον ιερό βράχο. Αυτή του η πράξη αποτέλεσε την  απαρχή ενός ασίγαστου προσωπικού αγώνα που κρατάει ως τις μέρες μας. Ο Μανώλης Γλέζος είναι ο αγωνιστής που έχει αφιερώσει τη ζωή του ολόκληρη στα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Είναι ο μαχητής που καταδικάστηκε 28 φορές για την πολιτική του δραστηριότητα και πέρασε 16 χρόνια στη φυλακή ή την εξορία. Είναι εκείνος ο ενεργός πολίτης που θέτει στο επίκεντρο της ζωής του τα ζητήματα της άμεσης δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της οικολογίας.
Η ζωή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις βιβλιοθήκες καθώς έχει οργανώσει δεκάδες, μεταξύ άλλων και στη γενέτειρά του, τη βιβλιοθήκη Νίκου Νικ. Γλέζου (1964). Η σχέση του Μανώλη Γλέζου με το βιβλίο ως ιδέα, ως οντότητα, ως κείμενο και ως κατάθεση ιδεών και συναισθημάτων είναι πολυδιάστατη και δημιουργική.
Είναι ο αγωνιστής της πένας που έχει γράψει πλήθος άρθρων και βιβλίων πάνω σε ζητήματα που μας αφορούν όλους.
Ο Μ. Γλέζος για την προσφορά του και τις υπηρεσίες του στις επιστήμες και την πατρίδα του έχει αναγορευτεί σε τέσσερα πανεπιστήμια επίτιμος διδάκτορας, έχει βραβευτεί 4 φορές και έχει αποσπάσει πλήθος άλλων τιμητικών διακρίσεων.
Στο πλαίσιο της εκτενούς τηλεφωνικής συνέντευξης που  παραχώρησε τόνισε την ιδιαίτερη σχέση του με τις βιβλιοθήκες και το βιβλίο. Το βιβλίο ως φορέας μνήμης της γνώσης της ανθρωπότητας, είτε χάρτινο είναι αυτό είτε ηλεκτρονικό καθώς και τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί η βιβλιοθήκη ως θεματοφύλακας αυτής της μνήμης, τόσο της τοπικής όσο και της παγκόσμιας.
Επεκτείνοντας την συζήτησή ανέλυσε πέντε τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που διανύουμε. Μας παρουσίασε την άμεση δημοκρατία όπως την εφάρμοσε την περίοδο που διατέλεσε κοινοτάρχης στο χωριό τ’ Απειράνθου στη Νάξο, ενώ τέλος αναφέρθηκε στις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα οι οποίες όπως χαρακτηριστικά σημείωσε είναι τόσες πολλές που «μας χρωστάνε δεν τους χρωστάμε».
Προανήγγειλε τη συγκρότηση εθνικού παλλαϊκού μετώπου αντίστασης σε συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη και κάλεσε τη νέα γενιά να μην αποδέχεται αυτά που λένε οι μεγάλοι, αλλά να τα αμφισβητεί ώστε να βρει την αλήθεια, χωρίς ταυτόχρονα να εγκλωβίζεται στην αμφισβήτησή της αυτή. Πρότεινε να αναλογιστούμε τη διαφορά του Κύκλωπα από τον Ευρωπαίο, την διαφορά του ανθρώπου που σπάει την κυκλική πορεία της ζωής του και προχωρά προς το μέλλον πατώντας στο παρελθόν. Τα βιβλία και οι βιβλιοθήκες αποτελούν πολύτιμα και αναντικατάστατα  εργαλεία αυτής της εξελεγκτικής διαδικασίας.

Νέα και ειδήσεις για τις Βιβλιοθήκες
Στο πλαίσιο της εκπομπής ανακοινώθηκαν νέα/ειδήσεις για τις δραστηριότητες των ελληνικών και κυπριακών βιβλιοθηκών μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν:
•Η επιτυχημένη πραγματοποίηση του 7ου διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες των Βιβλιοθηκών σε περιόδους οικονομικής κρίσης» από την Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (6 και 7 Οκτωβρίου 2011, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών).
•Η υπογραφή των συμβολαίων για την ανέγερση του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη “Στέλιος Ιωάννου” του Πανεπιστημίου Κύπρου και η  υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του νέου κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.
•Τα εκπαιδευτικά προγράμματα  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας που αφορούν τη γνωριμία με τις υπηρεσίες και τις δράσεις της, για ομάδες μαθητών ή σχολικές τάξεις. Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης («παιχνίδι θησαυρού στη βιβλιοθήκη», «να σου πω μια ιστορία», «εργοστάσιο ιστοριών», «το αλφαβητάρι της βιβλιοθήκης, «μίλα μου για μήλα». Επίσης η δημιουργία σχολής γονέων σε συνεργασία με το Ι.Δ.Ε.Κ.Ε. και δωρεάν εισαγωγικά μαθήματα στις νέες τεχνολογίες (Οκτώβριος 2011
•Η πραγματοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα « Η πρώτη μου μυθολογία» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών καθώς και η διοργάνωση κύκλου σειράς κινηματογραφικών προβολών που αφορά σημαντικές παραστάσεις όπερας και κλασικού μπαλέτου.
•Η σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους στις βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης (10 Οκτωβρίου – 25 Νοεμβρίου).
•Το πλαίσιο εκδηλώσεων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, στις παιδικές – εφηβικές βιβλιοθήκες και το πρόγραμμα της κινητής βιβλιοθήκης του Δήμου Χανίων (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2011).
•Η έναρξη του 5ου κύκλου των δραστηριοτήτων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας με την επιτυχημένη ενότητά της «Ώρα Παραμυθιού» (13 Οκτωβρίου και ώρα 7:00μ.μ.) η οποία είναι αφιερωμένη στην «Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής».

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ