Πολιτισμός
Η Κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης
Άλλος ένας σημαντικός θρησκευτικός χώρος στα βόρεια προάστια είναι και η κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης. Πρόκειται για μια φυσική, μικρή σπηλιά την οποία η κόρη της γνωστής αθηναϊκής οικογένειας της εποχής, Ρηγούλα Μπενιζέλου, είχε μετατρέψει σε εκκλησάκι για να προσεύχεται. Η Ρηγούλα Μπενιζέλου έζησε τον 16ο αιώνα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μετά τον μαρτυρικό της θάνατο η εκκλησία την τίμησε ως αγία με το όνομα Αγία Φιλοθέη. Η κρύπτη ανακαλύφθηκε τυχαία το 1934 κατά τη διάρκεια λατομικών εργασιών. Σιγά-σιγά πήρε τη σημερινή της μορφή ενώ έχει διαπιστωθεί πως επικοινωνούσε, μέσω μιας υπόγειας σήραγγας, με το μετόχι της Καλογρέζας που είχε ιδρύσει η ίδια σε οικογενειακό της κτήμα. Η ανακάλυψη της κρύπτης έγινε αφορμή να μετονομαστεί ο οικισμός της Νέας Αλεξάνδρειας, όπως ονομαζόταν τότε, σε Φιλοθέη.
Ποια ήταν η Αγία Φιλοθέη
Η Αγία Φιλοθέη, (κατά κόσμον Παρασκευή Μπενιζέλου, από την αρχοντική οικογένεια των γαιοκτημόνων Μπενιζέλων, ήταν μοναχή με σημαντική φιλανθρωπική και κοινωνική δράση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας του 16ου αιώνα.
Γεννήθηκε το 1522, καταγόμενη από την αθηναϊκή αρχοντική οικογένεια γαιοκτημόνων, των Μπενιζέλων. Η Ρηγούλα ή Ρεβούλα (Παρασκευούλα), όπως ήταν το κοσμικό της όνομα, ήταν κόρη του Αγγέλου Μπενιζέλου και της Σηρίγης Παλαιολογίνας, γόνου της ιστορικής βυζαντινής οικογένειας. Σε ηλικία 14 ετών οι γονείς της αποφάσισαν να την παντρέψουν με τον κατά πολύ μεγαλύτερό της Ανδρέα Χειλά, ο οποίος ανήκε σε αρχοντική οικογένεια της Αθήνας. Ήταν ένας γάμος ενάντια στη θέλησή της, που διήρκεσε τρία χρόνια, έπειτα η Ρεβούλα έμεινε χήρα. Στα 17 της χρόνια ήταν όμορφη, πάμπλουτη, καταγόμενη από δύο αρχοντικές και σημαντικές οικογένειες, μορφωμένη και ελεύθερη. Οι γονείς της την πίεζαν έντονα να συνάψει δεύτερο γάμο, όμως αυτή τη φορά η Ρεβούλα δεν εισάκουσε την επιθυμία των γονέων της, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να ακολουθήσει ασκητική ζωή.
Επιδόθηκε σε φιλανθρωπικό έργο και δέκα χρόνια μετά το θάνατο των γονιών της εκάρη μοναχή με το όνομα Φιλοθέη. Βασική επιδίωξη της Φιλοθέης ήταν η τόνωση του ορθόδοξου ιδεώδους και η διατήρηση της ελληνικής συνείδησης. Πέθανε έπειτα από βασανιστήρια Τούρκων το 1588. Έξω από το ναό της στην Καλογρέζα (Μαρούσι), στα δεξιά της εισόδου του, σώζεται η κολώνα, όπου η Φιλοθέη δέθηκε και μαστιγώθηκε μέχρι θανάτου. Αργότερα, η ορθόδοξη εκκλησία την ανακήρυξε αγία.
Διαβάστε επίσης: