Connect with us

Υγεία

Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη χοληστερίνη

Published

on

Η χοληστερόλη, ευρέως γνωστή ως χοληστερίνη, είναι σημαντικό λιπίδιο του αίματος και μεταφέρεται στο αίμα με τις λιποπρωτεΐνες.

H υψηλής πυκνότητας HDL είναι η πυκνότερη οικογένεια των λιποπρωτεϊνών. Ελαφρά λιγότερο πυκνήείναι η χαμηλής πυκνότητας LDL χοληστερόλη. Με την αύξηση τηςLDLχοληστερόλης, μεγαλώνει ο κίνδυνος εναπόθεσης της χοληστερίνης στο τοίχωματων αρτηριών, με αποτέλεσμα την αθηρωμάτωση και την διαταραχή τηςαιμάτωσης ζωτικών οργάνων, φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρέςεπιπλοκές όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η HDL χοληστερόληαντιθέτως προστατεύει τον άνθρωπο, τόσο από την αθηροσκλυντική νόσο πουαποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό της γήρανσης, όσο και από τις εκδηλώσειςσοβαρών νοσημάτων (π.χ. στεφανιαία καρδιακή νόσος, ισχαιμικά εγκεφαλικά,αποφρακτική περιφερική αρτηριοπάθεια). Η HDL καλό είναι να μην κυμαίνεται σε επίπεδα κάτω των 40 mg/dl. Ηευαισθησία των ατόμων στις επιδράσεις της HDL και LDL ποικίλλει. Oι διαβητικοί, οι καπνιστές,οι στεφανιαίοι ασθενείς, οι υπερτασικοί, τα άτομα με περιφερική αρτηριοπάθεια,τα άτομα με κακή κληρονομικότητα και διαταραχές ορισμένων αιματολογικών παραμέτρων, τα άτομα μεγάλης ηλικίας, οι παχύσαρκοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις βλαπτικές επιδράσεις της LDL και σε αυτά τα άτομα επιδιώκουμε σημαντικές αυξήσεις HDL, η οποία θα αυξήσει την ενδογενή άμυνα του οργανισμού απέναντι στις τοξικές αυτές επιδράσεις.

ΑΙΤΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ HDL

1. Οξέα νοσήματα: Προκαλούν παροδική μείωση.

2.Χρόνια νοσήματα που παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό των λιπιδίων: Νοσήματα, που προκαλούν διαταραχές της HDL είναι ηπατικά, νεφρικά νοσήματα, νοσήματα ενδοκρινών αδένων, ο διαβήτης

3. Φάρμακα: Συνήθη φάρμακα που προκαλούν μειώσεις στην HDL είναι αντιυπερτασικά αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά.

4. Παράγοντες της καθημερινότητας: Οι πιο κοινοί παράγοντες που προκαλούν παθολογική μείωση της HDL είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή.

5. Η δυσμενής κληρονομικότητα: Κληρονομικοί παράγοντες που αφορούν τη σωματοδομή και το μεταβολισμό (π.χ.αποθήκευση λίπους σε κοιλιά) ενδέχεται να είναι το αίτιο της παθολογικής μείωσης της HDL.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο εντοπισμός και η άρση του υποκείμενου αιτίου που προκαλεί μείωση της HDLείναι απαραίτητα. Η διατήρηση φυσιολογικού ΒΜΙ, που είναι ένας ειδικός δείκτης πουχρησιμοποιείται σήμερα για την εκτίμηση του υπερβολικού βάρους και ηάσκηση είναι πολύ σημαντικά.Η καλή διατροφή ηοποία είναι επαρκής σε βιταμίνες και άλατα, συντελεί σύμφωνα μεμελέτες στην αύξηση της HDL. Ειδικά βοτανικά φάρμακα εναλλακτικής ιατρικήςκαι λειτουργικά τρόφιμα χρησιμοποιούνται επίσης με εξαιρετικά αποτελέσματα.Υπολιπιδαιμικά και τροποποιητικά του μεταβολισμού των λιπιδίων φάρμακαχορηγούνται σήμερα μόνο σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου. Σήμερα κατά την ειδική παθολογική ιατρική εξέταση στο ιατρείο με ειδικά λογισμικά εργαλεία υπολογίζεται ο κίνδυνος εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή.

Μοσχοβάκη Αναστασία, Παθολόγος

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ