Υγεία
«Με τη σωστή διατροφή το αδυνάτισμα είναι θέμα αθλητικού χρόνου»
Πρόσφατα είχα μια συζήτηση με τη ρεφλεξολόγο Κυριακή Νομικού για τις εντυπώσεις της στο τελευταίο ταξίδι της σε συγγενείς της που ζουν στην Ελβετία. Ένα από τα πολλά που τη ρώτησα ήταν για το αν συνάντησε υπέρβαρα άτομα κατά τη διάρκεια της παραμονής της εκεί. Σχεδόν ούτε ένα περιστατικό μου απάντησε. Υπέθεσα ότι λόγω του αυξημένου βιοτικού επιπέδου θα είχαν πρόσβαση σε πολύ καλή ποιότητα τροφής αλλά το αρνήθηκε. Η διατροφή τους μου περιέγραψε βασίζεται κυρίως στην καθημερινή κατανάλωση κρέατος κυρίως με τη μορφή σνίτσελ και λουκάνικα και όταν βγαίνουν έξω τρώνε κυρίως σε Ιταλικά εστιατόρια. Όχι ότι δεν έχουν πρόσβαση σε φρούτα και λαχανικά ή ότι δεν τα καταναλώνουν αλλά η διατροφή τους είναι βασισμένη στο κρέας. Και μάλιστα όπως της εξήγησαν οι συγγενείς της που ζουν χρόνια εκεί, οι Ελβετοί έχουν και πολύ χαμηλά ποσοστά καρδιοπαθειών. Το μυστικό τους βρίσκεται στην τακτική φυσική δραστηριότητα. Τις καθημερινές το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κινείται με το ποδήλατο και από νεαρή ηλικία η άσκηση αποτελεί ουσιαστικό μέρος της σχολικής ενασχόλησης. Τα σαββατοκύριακα όλοι βγαίνουν στα πάρκα και κάνουν jogging ή παίζουν διάφορα ομαδικά αθλήματα καθαρά για λόγους ψυχαγωγίας. Κι όταν το χιόνι στέκεται καλά στις Άλπεις δεν θα συναντήσεις ποτέ παιδάκι από 3 ετών και πάνω που να ξέρει να χειρίζεται με δεξιοτεχνία τα πέδιλα και τα μπαστούνια.
Ιδιαίτερα όσον αφορά τον σχολικό αθλητισμό, οι προπονητές – καθηγητές εστιάζονται κυρίως στη φυσική κατάσταση όλων των παιδιών και όχι στον πρωταθλητισμό. Από την έως τώρα εμπειρία μου στην ενασχόληση των παιδιών μου με τον αθλητισμό αναγκάστηκα κάποιες φορές να διακόψω τα παιδιά μου από ένα συγκεκριμένο άθλημα διότι οι προπονητές έδειχναν να προσέχουν μόνο τα παιδιά που φαινόταν ότι θα μπορούσαν να πετύχουν κάποια κορυφαία επίδοση στους επερχόμενους αγώνες, δίνοντας τελικά ένα ψυχαναγκαστικό χαρακτήρα στην προπόνηση. Ευτυχώς πολύ πρόσφατα ανακάλυψαν άλλα αθλήματα όπου η προπόνηση των μικρών παιδιών γίνεται μέσα από το παιχνίδι και πραγματικά πηγαίνουν πια με χαρά στην προπόνησή τους.
Όπως αναφέρει και ο συνεργάτης μου ο αθλητικός ψυχολόγος Μάνος Γεωργιάδης, η καθημερινή άσκηση των παιδιών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την σωστή ανάπτυξη των χόνδρων, των αρθρώσεων και του μυϊκού συστήματος. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι προτιμότερο να σπάσει ένα χέρι ή ένα πόδι στην προπόνηση ή στο παιχνίδι από το να κάθεται στον καναπέ να βλέπει τηλεόραση ή να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους μεγαλύτερους. Ο συγγραφέας Robin Sharma έλεγε στο αριστουργηματικό του βιβλίο Ηγέτης Δίχως Τίτλο ότι «Αυτός που δεν έχει χρόνο για άσκηση έχει χρόνο για την αρρώστια». Η συνεργάτης μου ενδοκρινολόγος Άννα Γαρίδου μας έλεγε στην εκπαίδευση του ΚΕΑΔΔ ότι υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι άτομα ένα βήμα μόλις πριν το έμφραγμα με όταν έκαναν μικρές αλλαγές στην καθημερινή διατροφή αλλά κυρίως άρχισαν να ασκούνται συστηματικά δυο ώρες καθημερινά σε μόλις ένα χρόνο παρουσίαζαν πεντακάθαρη κλινική εικόνα και απέκτησαν ιδανικό σωματικό βάρος.
Το ίδιο ακριβώς παρατηρώ κι εγώ καθημερινά στο γραφείο μου. Τα μόνα σίγουρα αποτελέσματα είναι αυτά των πελατών μου που γυμνάζονται σχεδόν καθημερινά. Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει έως και 70% το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει κάποιος στο ιδανικό του βάρος εν συγκρίσει με το αν έκανε μόνο σωστή διατροφή. Έχει έρθει ο καιρός να το κατανοήσουν όλοι: «Με τη σωστή διατροφή το αδυνάτισμα είναι θέμα αθλητικού χρόνου».
Ευάγγελος Ζουμπανέας
Διαιτολόγος Διατροφολόγος